INTERIOARE

INTRE DUNE, OCEAN SI CER

Casa se ridica deasupra dunelor si stancilor plajei Roberg din Plettenberg Bay, dominand zona prin designul simplu, asemanator unei cutii cinematografice. Toate detaliile au fost gandite astfel incat privelistea oferita de ocean sa fie incadrata si valorizata din toate perspectivele cladiri.

Exteriorul este acoperit cu materiale naturale, al caror aspect face legatura vizuala cu dunele din jur, de parcă arhitectura casei ar fi doar un pretext pentru a scoate in evidenta cadrul natural de exceptie. Privite din exterior, dimensiunile casei par mai mici decat in realitate, cu spatii gandite pe un singur nivel. Senzatia de orizontalitate este accentuata si de umbrarul de la intrare, ascuns de tufisurile ce coboara dincolo de margine, spre dune.

Atunci cand au fost concepute planurile casei, a aparut firesc ideea de a valorifica toate avantajele privelistii pe care o ofera peninsula Roberg, in partea de sud-est, si muntii Outeniqua, care se inalta in zare, inspre nord. Partea de sud a casei este mai inalta si pare a fi separata de partea de nord, alcatuind impreuna o compozitie de o sculpturalitate unica. Suprafetele vitrate pe toata verticala casei permit patrunderea luminii dinspre nord pana in cele mai ascunse colturi ale casei.

Luminate natural de sus si din lateral, scarile interioare par suspendate intre cer si pamant, oferind o superba imagine atat a albastrului seren cat si a naturii din jur. Linia geometrica a casei scarii este o continuare pe diagonala a grinzilor terasei exterioare.

Bucataria este pozitionata central, astfel incat sa poata deservi cu usurinta atat livingul cat si generoasa terasa dinspre nord. Spatiul bucatariei se deschide deasupra zonei dormitoarelor si beneficiaza din plin de caldura oferita de lumina dinspre nord.

La randul lor, dormitoarele sunt amplasate la nivelul plajei, care pare continuata in interior de covoarele de culoarea nisipului si de patul orientat cu fata catre ocean.

In zona de living au fost concepute mai multe spatii de relaxare, care se bucura de intrepatrunderea luminii verticale cu cea captata lateral de ferestrele imense.

Amplasata pe terasa cea mai de jos, piscina este legata de spatiile de agrement ale casei printr-o scara de piatra, racordata la plinta. Nivelul apei abia daca il depaseste pe cel al pardoselei terasei. Cadrul din panouri de sticla, ce inconjoara toate spatiile exterioare, preia reflexiile apei, ale naturii din jur, ale cladirii luminate in palete de culori diverse, in functie de momentul zilei.

PROIECT REALIZAT DE SAOTA www.saota.com

Text: Anca Chimoiu  Foto: Adam Letch