Printre multele atractii turistice cu care se poate lauda Anglia se numara si Gradinile Exbury, care ofera un spectacol cromatic de neuitat de primavara pana toamna, realizat de multitudinea de specii de plante pretioase si rare.
Rododendroni, azalee, camelii, magnolii si multe alte plante creeaza la Gradinile Exbury, din Parcul National New Forest, un adevarat spectacol floral care nu ar trebui ratat de niciun turist care ajunge in Hampshire.
Istoria parcului a inceput sa fie scrisa de un descendent al familiei de bancheri Rothschild, Lionel, care avea ca pasiune gradinaritul. De aceea, in 1919, el a cumparat proprietatea de la Exbury, care, gratie climei temperate si pamantului cu un pH ideal cultivarii rododendronilor, s-a dovedit a fi locul ideal amenajarii unor gradini care azi sunt supranumite „Paradisul pe Pamant”. Lionel Rothschild insusi s-a implicat serios in amenajarea spatiului. El nu a pregetat sa cheltuiasca sume considerabile pentru a realiza gradina perfecta. Astfel, s-a forat un put pentru a se gasi apa necesara irigatiilor, iar sistemul conceput atunci, care consta intr-un ansamblu de conducte desfasurat pe o lungime de 35 de kilometri, este utilizat si azi.
Cel de-al Doilea Razboi Mondial a intrerupt lucrarile, iar decesul lui Lionel Rothschild, in 1942, a lasat gradinile pe umerii sotiei sale. La instalarea pacii, munca inceputa de Lionel a fost continuata de fiii acestuia, care au cultivat noi spatii si au realizat hibrizi purtand marca Exbury Gardens.
Prima atractie a anului o reprezinta Aleea cu camelii, care bucura ochiul vizitatorului prin cele peste 250 de varietati florale. La Exbury poate fi admirata o specie aparte, Camelia Walk, plantata in 1930 si din care au fost realizati mai multi hibrizi.
Cele trei lacuri ornamentale, create de Lionel Rothschild, unite prin cascade, sunt un alt punct de atractie. Ele sunt inconjurate de azalee de culori intense: rosu, violet, alb, roz.
Nu trebuie ocolita nici Gradina cu ierburi, care are aspectul unei cutii de bijuterii in care plantele erbacee sunt asezate astfel incat sa bucure ochiul vizitatorilor cat mai mult posibil, ori podul japonez, construit peste locul unde izvorul St. Mary se varsa in lacul principal al gradinilor.
Material realizat de Luminita Diculescu; foto: Shutterstock