In cele ce urmeaza va facem cunostinta cu o casa care pare a adaposti mai multe locuinte, din epoci si cu destinatii diferite. Ele sunt sugerate subtil de designerul Corina Saftescu, care a gasit liantul acestor spatii.
Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David
Motivele pentru care proprietarii si-au dorit o casa cu suprafata generoasa erau bine stabilite: existenta mai multor obiecte de mobilier vechi, autentic, dorinta de a avea o incapere destinata jocului de biliard, dar si aceea de a beneficia de mai mult spatiu.
Dupa cumpararea locuintei, pentru a-si vedea visele implinite, beneficiarii au apelat la designerul Corina Saftescu, cu care au discutat in amanunt in legatura cu amenajarea interioara. Si pentru ca ei sunt iubitori a tot ceea ce inseamna autentic, natural, ambientul in stil clasic reflecta pe deplin aceasta pasiune a lor.
Scenariul ivingului, zona cea mai importanta a casei, se deruleaza pe o pardoseala din lemn masiv, inchis la culoare, care-si gaseste corespondentul la nivel superior in grinzile in maniera antica, dispuse pe tavan astfel incat sa creeze un caroiaj care imprima caldura spatiului, dar, in acelasi timp, se constituie intr-un element ce da greutate ambientarii. Canapelele ample, confortabile, comoda masiva din lemn natural si fotoliile somptuoase, cu cadru de lemn sculptat si tapiterie de catifea, se proiecteaza pe tapetul antichizat, bej, cu model delicat bleu.
Dormitorul matrimonial este o oaza de liniste si relaxare, caracterizata prin patul confortabil, tapetul deschis la culoare, cu imprimeu floral, repetat in tapiteria fotoliilor Bergère, fotolii care dateaza de la inceputul secolului al XX-lea.
Bucataria abunda si ea in lemn natural, ca si spatiul care inglobeaza biroul si sala de biliard. Atmosfera de aici este a unei case de vanatoare, care insa nu este „rupta”, din punctul de vedere al designului, de restul casei. In afara de mobilierul din lemn masiv, de remarcat este reluarea motivului caroiajului, de aceasta data in imprimeul draperiilor.
Privita in ansamblu, locuinta degaja o eleganta discreta, conferita atat de cromatica delicata si maniera de ambientare, cat si de prezenta bine punctata a unor piese de colectie, cum ar fi fotoliile si servantele datand din perioada sfarsitului de secol XlX-inceput de secol XX.