INTERIOARE

Lumina si pasteluri in stil eclectic cu accente moderniste

O casa superba, construita la sfarsitul anilor ’40, intr-un stil eclectic cu accente moderniste, a fost achizitionata de un tanar cuplu franco-roman si restaurata cu gust sub indrumarea avizatului designer Pascal Delmotte.

Text: Luminita Diculescu; foto: Razvan Bestea.

Atunci cand esti beneficiarul unei locuinte istorice, amplasate intr-una dintre zonele sic ale Capitalei, amenajarea trebuie realizata cu maxima atentie, astfel incat ea sa imbine necesitatile vietii contemporane cu aerul rafinat al perioadei interbelice, careia vila ii apartine. Asa au gandit si proprietarii casei pe care o puteti admira in aceste pagini, pe care au dorit-o calda, conviviala si eleganta.

Tocmai de aceea, inainte de demararea lucrarilor, au avut loc mai multe intalniri intre specialist si tinerii stapani ai casei. Designerul Pascal Delmotte isi aminteste ca  au stat mult de vorba, tocmai pentru a lasa fiecaruia dintre soti posibilitatea de  a-si exprima propriile idei si optiuni si nu a incercat niciun moment sa-si impuna alegerile; i-a ghidat doar, tocmai pentru ca, in final, proprietarii sa fie convinsi ca se afla in casa lor, nu a decoratorului.

De la subsol pana in pod (unde este amenajat un apartament cu 3 dormitoare, destinat, in prezent, oaspetilor familiei) nimic nu este lasat in voia hazardului. Toate elementele de decor au fost desenate de designer si validate de proprietari, astfel incat sa existe un fir conductor  coerent.

Zona de zi, care este organizata la parter, cuprinde livingul, bucataria, diningul (care comunica liber), un spatiu de discutii amiabile (amenajat in apropierea semineului) si un mic, dar cochet birou deschis. Toata zona de la parter este una luminoasa, in primul rand datorita luminii naturale, care inunda interiorul prin ferestrele generoase, dar si prietenoasa, gratie designului pieselor de mobilier existente aici: biblioteca plina cu carti se deschide amiabil catre canapeaua confortabila, in fata careia sunt dispuse doua masute realizate artizanal, din lemn de stejar pe cadre de metal.

Diningul este dominat de o masa superba, din lemn masiv, cu alura impunatoare, care denota respectul familiei pentru momentele gastronomice, cand membrii ei se afla impreuna. Ea este completata de scaune cu picioare de lemn si tapiterie din piele.

Momentelor de destindere le-a fost dedicata zona din apropierea semineului Louis XV (reconstituit de mesteri specializati), in fata caruia au fost amplasate fotolii elegante si confortabile de catifea. Nu departe se afla biroul si biblioteca aferenta lui, executate din lemn masiv vopsit negru patinat.

Bucataria surprinde prin stilul industrial sic, cu dulapuri din lemn de stejar gri, incadrate de metal brut; pardoseala este, la fel ca la intrarea in locuinta, din piatra de Vrata, cu caboson de granit. Blatul de bucatarie a fost si el realizat din granit brut negru, iar peretele frontal din faianta marocana Zelliges Oriental, tot de culoare neagra.

Etajul intai este dedicat in intregime spatiului nocturn, de repaus si gazduieste dormitorul matrimonial, cu dressing si baie, precum si cele doua camere ale copiilor. Dormitorul matrimonial are mobilier DIS Deco si tapet cu model floral deasupra patului, iar baia este un mix de modern si clasic. Retin atentia peretii tencuiti in Tadelak, un ciment oriental folosit in Maroc la hammam-uri.

Lumina si pasteluri, acestea ar fi cuvintele care caracterizeaza amenajarea interioara, una care emana bucurie si care incanta prin optimismul pe care-l degaja.