Alegerea spatiului potrivit pentru biroul de acasa implica multe aspecte de care trebuie sa tii cont. In primul rand, biroul nu trebuie sa fie o sursa de deranj pentru ceilalti membri ai familiei. Apoi stabilesti daca lucrul de acasa este o activitate permanenta sau ocazionala si in functie de acest considerent aloci un spatiu.
Daca lucrul acasa este ocazional, biroul se poate amenaja intr-un colt de camera. Un astfel de birou poate fi pozitionat in dormitor sau in zona de zi, in living sau in dining, fie in apropierea ferestrei, fie in spatele unor dulapuri cu rol de mascare a spatiului, dupa un paravan, sau integrat in mobilierul din living.
In proiectarea acestei functiuni trebuie avute in vedere mai multe aspecte: tipul de activitate care se desfasoara in acel spatiu, mijloacele tehnice necesare pentru utilizarea spatiului respectiv, spatiul alocat – daca este suficient un colt de camera sau este nevoie de o incapere separata. In functie de aceste considerente, se recurge ulterior la amenajarea biroului, care implica atat iluminarea si decorarea incaperii, cat si alegerea unui mobilier corespunzator.
Pentru varianta ideala in care ii putem aloca biroului o camera separata, aceasta trebuie sa fie intr-o zona linistita a casei, departe de traficul uzual sau de camera copiilor. Se recomanda, de asemenea, de o lumina naturala buna si, daca este posibil,o vedere placuta. Iluminatul artificial poate completa lumina naturala. De cele mai multe ori, trebuie sa regandim spatiul, sacrificand zona de dining sau transformand cel mai mic dormitor in birou. Daca punem si o canapea extensibila poate functiona si drept camera de oaspeti.
O alta optiune este crearea unei camere cu dubla functiune. Astfel, dormitorul se poate transforma in camera de lucru pe timpul zilei, prin instalarea unui birou. Se poate opta pentru o separare a zonelor la nivel psihologic. Patul se aseaza pe un podium mai sus decât restul camerei, iar biroul se pune la fereastra, cu spatele la zona de dormit. O alta zona ce poate fi folosita pentru lucrul acasa este diningul, utilizat insa ocazional sau livingul, unde mobilierul poate include o zona de birou.
In cazul in care interiorul casei nu ofera nicio solutie, se poate alege o zona din exterior. Poti folosi o magazie sau un depozit schimbandu-i destinatia, un spatiu in care poti da frau liber imaginatiei tale. Iar rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase.
Un element important in amenajarea unui birou este scaunul de birou. Indiferent de masa de lucru aleasa, scaunul trebuie sa fie unul ergonomic, care sa permita pozitia cu genunchii îndoiti si picioarele sprijinite pe podea sau pe un suport, sa dispuna de un spatar care sa pastreze pozitia corecta a coloanei vertebrale, mai ales daca ne petreceti mult timp stând la birou.
Material realizat de designer Diana David