Votat de Lonely Planet Guide drept una din Primele cele mai frumoase zece case si conace din lume, domeniul Powerscourt este una dintre cele mai spectaculoase mosii din Irlanda. Situata in muntii din tinutul Wicklow, mosia a fost initial un punct de importanta strategica pentru anglo-saxonii care au ajuns in Irlanda la sfarsitul secolului XII. In locul unde este in prezent amplasata resedinta Powerscourt, o constructie de “doar” 68 de camere finalizata in anul 1741, se afla un castel medieval de secol XIII detinut de familia Le Poer.
In 1603, Richard Wingfield a fost recompensat de Regina Elizabeta I, pentru merite militare deosebite, cu mosia de peste 16 mii de hectare, iar descendentii lui au ramas aici timp de 350 de ani. Dornic sa isi impuna in societate pozitia importanta, lordul si primul viconte de Powerscourt s-a hotarat sa transforme castelul medieval intr-un conac imposibil de trecut cu vederea. Astfel, in 1730, l-a angajat pe arhitectul german Richard Castle sa construiasca resedinta Powerscourt, o constructie in stil palladian proiectata avand ca baza castelul medieval, cu acoperis baroc sub forma de dom si turnuri pe ambele parti, ceea ce ii conferea, conform istoricilor arhitecturii, “demnitatea masiva unei mari vile din timpul Renasterii italiene”.
Partea de nord a fost dotata cu o intrare impunatoare in stil palladian, in timp ce sudul avea vedere la gradini si avea, initial, doar doua etaje. In 1787, a fost adaugat un etaj suplimentar. Resedinta adapostea unele dintre cele mai elegante interioare irlandeze de secol XVIII si era unul dintre cele mai frumoase conace ale tarii.
La randul lor, gradinile Powerscourt au fost proiectate pe parcursul a doua perioade importante. Un plan formal a fost pus prima data la punct odata cu reconstructia resedintei, in 1743, si multe zone ale gradinii de astazi includ elemente ale acelui design. Insa mare parte a ceea ce se poate vedea astazi a fost proiectat in anii 1840 de arhitectul Daniel Robertson si a fost implementat in urmatorii 40 de ani.
Cand treci de Gradina Japoneza, intri in Valea Turnului, inconjurata de specii splendide de copaci. Aici vei gasi Turnul Pepperpot, modelat dupa o pipernita folosita la masa de Lordul Powerscourt. Avid fan al miscarii cercetasilor, acesta incuraja trupele sa campeze pe domeniul sau. Cel de-al 8-lea viconte de Powerscourt folosea turnul ca punct de observatie. De aici poti admira si marea varietate de specii de copaci, printre care se numara molidul Stika, cedrul rosu, bradul argintiu, uriasul Dawn Redwood, cunoscut si sub numele de Metasquoia, pinul de Torrey, cel mai rar pin nativ din Statele Unite, si sequoia gigant. Unele scene din renumitul serial de televiziune “Dinastia Tudorilor” au fost filmate in Turnul Pepperpot.
Astazi, publicul continua sa se bucure de gradinile care au inceput sa capete contur cu peste doua secole si jumatate in urma. Frumoasa Gradina Italiana ofera doar ce e mai bun in materie de amenajare si design peisagistic. Proiectata sa potenteze peisajul inconjurator, gradina se constituie intr-un cadru idilic indiferent de anotimp. Minunata serie de terase care leaga resedinta de lac a fost construita intre anii 1843 si 1867 si la proiect, care a fost finalizat in 12 ani, au lucrat 100 de muncitori. Designul terasei superioare din piatra, cea din proximitatea casei, a fost influentat de Vila Butera din Sicilia si de strazile abrupte ale Genovei si altor orase italiene. Prima piatra a acestei terase a fost asezata de cel de-al 7-lea viconte de Powerscourt pe 13 octombrie 1843, cand avea 7 ani. Unele dintre pietricelele care impodobesc terasele provin de pe plaja Bray din apropiere.
In 1961, proprietatea a fost cumparata de familia Slazenger, renumita producatoare de mingi si rachete de tenis. Desi, in 1974, conacul era reconditionat, gata sa fie deschis pentru public, un incendiu a distrus etajul superior. Timp de 20 de ani, resedinta a ramas in ruina, pana in 1996, cand a fost reconstruita asa cum este acum.
Foto www.powerscourt.com