ARHITECTURA

Arhitectura SF – Obiecte rezidentiale neidentificate

Spatiul, ultima frontiera, taram necunoscut, pentru unii un vis, pentru altii motiv de cosmare, dar, una peste alta, simbol al progresului, sperantei si curiozitatii umane. Intr-o atat de mare masura incat unii au decis ca viata intr-o locuinta care pare a-si avea locul pe platourile de filmare ale unui film SF este singurul lucru pe care si-l doresc.

Casa din desert, Kendrick Bangs Kellogg

Din aer, locuinta seamana cu exoscheletul unei creaturi prinse intre stancile Parcului National Joshua Tree din California sau carapacea unui tatu. Opera a arhitectului Kendrick Bangs Kellogg, constructia imbina aspectul SF cu materiale de constructie organice si sustenabile, acoperisul in trepte fiind sprijinit de 26 de stalpi de beton. “Toata treaba cu arhitectura organica este ca situl trebuie sa arate mai bine dupa constructia cladirii decat atunci cand l-ai ales” este de parere arhitectul. {i nu exista niciun dubiu ca a reusit pe deplin acest lucru in cazul locuintei dotate cu iazuri, un spa si cascade interioare si exterioare, dar si cu ferestre care pleaca din pamant si ajung pana in tavan. Terminata in 1993, constructia a fost vanduta in 2014 pentru suma de trei milioane de dolari.

Stamp House, Charles Wright Architects

Construita pe un mic petic de pamant in mijlocul apei, in Queensland, Australia, Stamp House este accesibila prin intermediul unui pod, are forma de stea cu sase colturi, este complet independenta de retelele convetionale de utilitati si poate rezista unui ciclon de categoria 5. Proiectata de biroul de arhitectura australian Charles Wright, camerele locuintei plutesc deasupra apei, in timp ce partea sa centrala este deschisa catre natura, functionand pe post de curte. Energia este furnizata de panourile solare care acopera aproape in totalitate acoperisul. Laolalta cu generatorul solar, aceste instalatii elimina necesitatea folosirii combustibilului fosil.

Dupli Casa, J. Mayer H.

Desi are ca model amprenta casei dispuse initial pe acest sit, construita in 1984, resedinta proiectata de biroul berlinez de arhitectura J. Mayer H. reuseste, gratie fatadei albe si formei sale geometrice originale sa aiba un aer futurist. Prin duplicare si rotatie, noua constructie reda “arheologia familial”, in timp ce anvelopanta vilei face legatura intre interior si exterior si ofera privelisti spectaculoase ale orasului din apropiere. Desi finalizata in 2008, locuinta ramane si acum, la sapte ani de la darea sa in folosinta, un obiect de arhitectura pe cat de ciudat, pe atat de spectaculos.

Casa OZN, John Lautner

Construita pentru celebrul comic american Bob Hope, in Palm Springs, California, locuinta a fost listata in 2013 cu un pret de vanzare de 50 de milioane de dolari. Pretul a scazut ulterior la 34 de milioane, ca acum sa ajunga la” doar” 25. Din aer, constructia seamana cu o farfurie zburatoare sau un vulcan activ si a fost proiectata in 1973 de arhitectul John Lautner. Acoperisul adaposteste o curte spatioasa, 10 dormitoare, 13 bai, o piscina, un teren de tenis, o cascada. “Macar cand o sa aterizeze de pe Marte o sa stie unde sa vina”, ar fi spus comicul vazind planurile locuintei. Se pare insa ca imensa resedinta cu al sau acoperis de cupru ar fi adapostit doar petrecerile nebune date de actor si sotia sa, cei doi alegand drept locuinta permanenta o constructie cu un aspect cum nu se poate mai traditional.