Modele geometrice, culori indraznete, linii clare, pure ale pieselor de mobilier, elemente cu motive egiptene, sunt cateva din trasaturile definitorii ale stilului Art Deco. Considerat unul dintre cele mai incitante stiluri decorative ale acestui secol, prin estetica sa eleborata, acesta continua sa influenteze si astazi designul si arhitectura contemporane, reinventat, integrandu-se perfect in orice amenajare actuala.
Amenajare living , Cavio Casa, www.caviocasa.com;
Aparut in Franta, la Paris, stilul Art Deco a atins popularitate in anii 1920-1930, punandu-si amprenta pe arta decorativa, grafica, mobilier, imbracaminte si obiecte personale. Desi poate fi considerat un stil extravagant, acesta a devenit repede unul de masa, in industria de mobilier, auto sau a produselor de larg consum, toate fiind create in spiritul Art Deco.
Epoca autoturismului aduce cu sine raspandirea asa numitului ’’ stil autoturism’’, trenurile, avioanele, vapoarele, o parte a mobilierului art deco devenind aerodinamice. Caracterul aerodinamic ramanand si astazi o constanta si in designului de obiect.
Bucatarie, colectia Arrogance, Modenese Gastone, www.modenesegastone.com, in Romania prin ID Home Concept, www.idhomeconcept.ro
Pentru amenajarea unui interior Art Deco, fie decorati cu elemente specifice intregul spatiul, de la tavan la podea, fie folositi doar accente, precum un scaun, o masa sau o consola care sa evidentieze splendoarea acestui stil.
Dining Meridiani, masa Owen, scaun Odette, www.meridiani.it
Peretii zugraviti in culori neutre, pot fi decorati cu oglinzi mari cu rame geometrice. La fel de interesanta poate fi si alegerea unui tapet cu linii in zigzag, aspectul metalizat, precum si decorarea cu modele care imita picturile cubiste.
Podeaua poate fi placata cu marmura sau ceramica in alb si negru, asa numita tabla de sah, un must have al acelei perioade, folosit in bai si holuri.. Parchetul din lemn are si el intarsii cu motive geometrice, cu un aspect lucios.
Amenajare baie, Devon&Devon, www.devon-devon.com
Caracterista acestui stil este linia simpla, culorile tari, pure si materiale moderne cum ar fi cromul stralucitor si bachelita. Motivele geometrice se regasesc si la plafoane, abajurul candelabrelor, sau ferestre.
Mobilierul ales poate fi unul elegant cu linii simple, paralele evidentiate sau curbe subtile.
Amenajare dormitor, Cavio Casa, www.caviocasa.com
Piesele vremii era realizate la inceput din esente exotice precum abanos, fildes, lemn de trandafir, finisate cu aur si argint. Elementele decorative folosite erau, pe langa raza de soare de la egipteni, si motivele rococoului si cele ale stilului Empire. La fel, tehnica de lacuire, utilizata de japonezi, a imprumutat aspectul multor placaje de mobilier.
Fiind un stil complex, a imprumutat de la cubism formele colturoase, masive, de la expressionism culorile vibrante, contrastante, iar de la secession-ul vienez geometria cercului si a patratului.
Dinning, Giorgio Collection, www.giorgiocollection.it
Pentru un accent avangardist puteti opta pentru piese de mobilier ce inglobeaza materiale, forme si culori diferite, dulapuri cu sertare dispuse in trepte sau cu forme arhitectonice.
Baie, colectia Opera, Brummel, www.brummelcucine.it
Mobilierul in acest stil se produce si astazi, mari branduri aducand un tribut acestei perioade inovatoare, prin colectii inspirate de modelele, obiectele si formele specifice stilului Art Deco. Farmecul mobilierului Art Deco juxtapus unei arhitecturi moderne, confera acestuia maretia unei curent artistic fascinant.
Material realizat de Diana David