Beyond este o resedinta contemporana de exceptie situata in Cape Town (Africa de Sud) conceputa in acelasi timp pentru locuire si pentru arta. Aici confortul modern imbina aproape melodic elementele arhitecturale cu peisajul epic.
Casa descinde de pe una dintre culmile varfului Capul Leului (Lion’s Head) si conduce, pe cealalta parte, catre plaja Cei Doisprezece Apostoli. Intrarea din Nettleton Road dezvaluie fatada principala cu armonia sa monolitica. Construcția care se desfasoara pe patru niveluri inferioare si alte doua superioare este impresionanta de la prima sa aparitie.
Fatada frontala corespunde exigentelor celebrului Le Corbusier, care a definit arhitectura ca un joc magnific al formelor reunite sub lumina. Calatoria prin spatiu si lumina care se dezvaluie inca de la intrarea in casa este clar inspirata din miscarea modernista.
Casa scarii de la intrare este acoperita cu placii gri de granit care, alaturi de balustrada din fier neprelucrat, intregesc aerul misterios al descinderii in aceasta resedinta ce impresioneaza deopotrivă prin aerul natural al materialelor de constructie si al finisajelor alese precum si prin perfecta selectie a operelor de arta care innobileaza spatiile.
Etajele de jos cuprind sase dormitoare generoase, iar trei dintre acestea sunt legate de o zona de distractie si relaxare, cu spa, jocuri si cinema.
Livingul principal se afla la nivelul cel mai de sus al cladiri si cuprinde bucataria, zona de luat masa, un lounge pentru iarna, un birou si un studio de arta. Liniile subtile dintre interior si exterior formeaza un spatiu aproape transparent, ce conduce direct catre gradina din spate. Aceasta, la randul ei, se deschide catre Parcul National Table Mountain, in timp ce piscina care se intinde spre mare pare doar o prelungire a acesteia.
Partea din fata a livingului integreaza locul de luat masa si bucataria. Masa de stejar este semnata Pierre Cronje, iar scaunele de bar Etch sunt OKHA. Pe perete, o colectie de masti din Africa Centrala si de Vest.
Senzația de spatiu este considerabila: intreaga casa pare o forma unitara, aproape dintr-o bucata, ale carei functiuni sunt parcă definite prin simpla intersectare de planuri a podelelor si tavanelor. Una dintre cele mai spectaculoase zone o reprezinta barul, aparent desprins de casa, care pare plutește deasupra piscinei, vizibila prin podeaua de sticla.
Betonul nefinisat, tavanul de lemn, placile neslefuite din care sunt facute anumite corpuri mobilier creeaza o senzatie de material creeaza o senzatie de materialitate naturala pusa perfect in valoare de lumina care intra in casa din toate directiile.
Arta se armonizeaza la fel de natural in amenajare precum se integreaza casa in cadrul natural inconjurator. Colecțiile impresionante de masti africane, precum si lucrarile de arta contemporana prezente in toata casa estompeaza liniile fine care separa atmosfera de resedinta familiala de aceea de studio de arta. De la tapiseria semnata Paul Blomkamp la sculptura lui Paul Edmunds care sufla intrarea cu aer aproape mistic, la surprinzatorul “Blowfish” marca Porky Hefer ce graviteaza in golul casei scarilor si pana la mastile africane ce acopera un intreg perete al livingului – toate operele de arta care compun impresionanta colectie au fost alese cu atentie perfectionista, pentru a se potrivi cu viziunea arhitecturala.
Volumetria speciala a acestei case este subliniata si de jocul subtil al materialelor neconventionale alese. Grinzi de lemn, tavane acoperite cu lambriu nefinisat, pereti din beton lasat la vedere, panouri de sticla si lemn in diverse nuante naturale coabiteaza surprinzator cu mobilierul de designer, ale carui linii perfect desenate scot si mai bine in evidenta modernitatea arhitecturii.
Terasele ample, piscina ce aduce parcă marea mai aproape, spatii generoase de relaxare si masa in aer liber integreaza aceasta casa atat de bine in cadrul din jur, incat pare ca elementele naturale au crescut si s-au dezvoltat in jurul casei si nu invers.
Barul si zona de relaxare, pozitionate deasupra piscinei, integreaza canapeaua Curator OKHA, sezlongul Dragnet de Kenneth Cobonpue si opere de arta de Martie Kossatz.
PROIECT REALIZAT DE SAOTA I WWW.SAOTA.COM Design interior: ARRCC I Decor interior: OKHA Text: Anca Maria Chimoiu; Foto: Adam Letch & Stefan Antoni