Istoricul Lipscani bucurestean a capatat, de cateva luni, un plus de stralucire, prin terminarea lucrarilor de renovare a fostei case Chrissoveloni si deschiderea aici a celei mai mari si mai elegante librarii din tara: Carturesti Carusel.
Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David.
La numarul 55 al Lipscanilor functioneaza, de aproximativ trei luni, cea mai atractiva librarie-concept din tara: Carturesti Carusel. Ea beneficiaza de o suprafata de aproximativ 1000 de metri patrati, dispusi pe 6 nivele, oferind vizitatorilor, pe langa cateva mii de titluri, un spatiu multimedia la subsol, o galerie dedicata artei contemporane la primul etaj si un bistro la ultimul nivel. In plus, ca si in alte librarii Carturesti, si aici vor fi organizate numeroase evenimente culturale. Dar impresionant este nu numai faptul ca lantul Carturesti colaboreaza cu peste 300 de furnizori din tara si din strainatate, ci si superba cladire care gazduieste Caruselul. O cladire monument, cu o istorie mai veche de un secol si jumatate si o poveste dureroasa.
In anul 1903, ea a fost cumparata la licitatie de familia bancherului Chrissoveloni, una dintre familiile respectabile din Romania. Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai importante institutii bancare din tara. Anul 1948 a insemnat, ca pentru multe alte afaceri infloritoare, sfarsitul bancii. Cladirea a fost confiscata de comunisti, iar Nicolas Chrissoveloni a fost aruncat in inchisoare. Familia bancherului a fost deposedata abuziv de toate bunurile si, la sfarsitul anilor ’50, la insistenta primului-ministru grec de la acea vreme, guvernul comunist a permis membrilor familiei sa plece definitiv in Grecia. Superba cladire a devenit un magazin comunist pentru urmatorii 40 de ani.
In 1991, Jean Chrissoveloni, fiul lui Nicolas, a venit in Romania si a inceput lupta in instanta cu statul roman pentru recuperarea cladirii. A avut nevoie de nu mai putin de 14 ani de rabdare si procese, pentru ca, in final, sa recupereze ceea ce apartinea familiei sale. Cladirea de la Lipscani 55 era intr-o stare jalnica si a fost nevoie de nu mai putin de un milion si jumatate de euro pentru a-i readuce stralucirea de odinioara. Astazi, arhitectura in stil francez poate fi admirata de toti cei ce trec pragul librariei.
Casa Chrissoveloni sau Caruselul Luminii, asa cum era cunoscuta in perioada interbelica, a fost repusa in drepturi de biroul de arhitectura Square One. Specialistii au urmarit sa redea ideea de comunicare intre vechi si nou. Pentru ca arhitectura cladirii capteaza imediat atentia si este pusa in valoare de luminatorul central, s-a decis renuntarea la orice elemente cromatice. Astfel ca albul pe care se deruleaza spectacolul arhitectural confera Caruselului un aer maiestuos, o pretiozitate de care, cu siguranta, bancherul Nicolas Chrissoveloni ar fi mandru. Traseul membrilor familiei sale a fost unul tumultuos: a cunoscut un trai luxos in perioada monarhiei din Romania, fiind apropiata de Regele Ferdinand si Regina Maria, dar si de personalitati precum scriitorul Marcel Proust. Au urmat beciurile securitatii comuniste si confiscarea averii adunate timp de patru generatii. Astazi, Jean Chrissoveloni, reprezentantul unei familii iubitoare de cultura, a decis sa inchirieze spatiul Librariei Carturesti marturisindu-si speranta ca “aceasta cladire va fi de folos tuturor celor care iubesc cartea”.