INTERIOARE

DESIGN CONTEMPORAN LA SUPERLATIV

Doua proprietare – mama si fiica – educate si rafinate au decis sa transforme in camin locuinta de aproximativ 300 de metri patrati, care, la momentul achizitionarii, semana mai degraba cu o hala plina de moloz. Magicianul cu bagheta fermecata din aceasta poveste poarta numele designerului Mircea Schlotter.

Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David

Tabloul trist al inceputului de drum, dominat de mult praf, nu l-a descumpanit pe designer, ba dimpotriva, l-a inspirat sa creeze un spatiu care straluceste prin eleganta. Demersul sau a fost sustinut de proprietare, despre care afirma: „Sunt persoane culte, care apreciaza arta, asadar propunerea mea de a ambienta spatiul cu multe obiecte de arta a fost imbratisata din start”. Dar pana in acel punct se impunea ca spatiul, care era fara pereti despartitori, sa fie compartimentat. „Am facut un adevarat brainstorming, am avut discutii multe si de lunga durata pe aceasta tema, pentru a fi convinsi ca vom opta pentru cea mai eficienta compartimentare”, isi aminteste Mircea Schlotter. |n cele din urma, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de un spatiu mare multifunctional, de un apartament dedicat proprietarei si de altul destinat fiicei sale, adolescenta.

Zona de zi include livingul, diningul, bucataria, biblioteca si o toaleta. Nimic nu este conventional in aceasta amenajare. Casa are acces din interior la lift, iar dupa ce vizitatorul face cunostinta cu compozitia din Sicis reprezentand o tanara sic, lipsita de inhibitii, patrunde in zona de zi, care se deschide cu un ansamblu futurist (conceput de designer si executat din corian), reprezentand bucataria. Poligonul neregulat retine atentia nu doar pentru ca la partea exterioara sugereaza liniile unui diamant, ci si prin contopirea, in partea sa inferioara, a corianului cu lemnul pardoselei. Vizitatorul ia contact prima data cu zona din spate a acestei compozitii, conceputa ca o mini-biblioteca. Bucataria este incadrata de o parte si de alta de zona de discutii (dominata de o canapea creata in urma cu aproape doua secole!), respectiv de dining. Acesta din urma aduce laolalta cu mult curaj o masa moderna si scaune din lemn masiv si tapiterie de stofa pictata, colege de generatie cu canapeaua din spatiul pentru discutii. Corpurile de iluminat cu tenta orientala se proiecteaza foarte frumos pe tapetul executat pe comanda, care reda peretele unui castel medieval italian. Diningul este completat de o servanta care este, de fapt, o adevarata opera de arta. „Sculptura trece prin cubism pentru a ajunge pana la forma moderna de azi. Pe acest obiect este redata, de fapt, o istorie a servantei”, o descrie Mircea Schlotter.

Trecerea spre apartamentul matrimonial este marcata la nivel superior de cateva zone de barisol cu leduri RGB, iar in plan vertical usa de acces este incadrata de doua tablouri semnate de artista Catalina Vasilescu. Nu poate fi trecut cu vederea, in aceasta zona, scaunul negru unicat de la Mooi, „deformat” printr-o tehnica speciala de ardere.