La prima vedere un mediu cum nu se poate mai nepotrivit pentru o locuinta permanenta, peisajul desertic atrage insa prin aspectul sau pitoresc. In ciuda caldurii arzatoare, gandul ca esti singurul stapan al unor vaste suprafete si ca poti admira in liniste cerul instelat are un farmec irezistibil, iar sentimentul de libertate este deplin. Nu este deci de mirare ca nu putini sunt cei care aleg sa isi construiasca locuinte aici, unele dintre ele adevarate minuni arhitecturale.
Casa din Valea Yucca, Oller & Pejic Architecture
Supranumita “Casa neagra din desert”, constructia celor de la Oller & Pejic Architecture a fost gandita ca o “umbra”, un lucru extrem de relevant in peisajul pustiu si arid al Vaii Yucca din Desertul Mojave. Aici, lumina este deseori atat de orbitoare incat ochiul cauta adapost in crevasele intunecate. Finalizata in 2012, locuinta umple golul lasat de rocile indeparate pentru a-i face loc, dar, in loc de a le imita forma, actioneaza asemeni unei umbre sau al unui negativ al formei. Odata cu lasarea intunericului, constructia se dizolva in cerul noptii. La interior, dispunerea functiunilor este menita sa reflecte experienta traversarii peisajului, camerele fiind asezate in secventa liniara de jur imprejurul unei curti interne. Peretii negri ii confera o atmosfera primordiala de pestera, iar ferestrele cortina elimina distinctia dintre interior si exterior.
Casa cu Patru Ochi, Edward Ogosta Architecture
In loc sa planifice casa conform unui program domestic functional, cei de la Edward Ogosta Architecture au proiectat constructia drept un instrument de intensificare a unor fenomene naturale. Astfel, cele patru “turnuri de dormit” sunt orientate spre patru experiente spatio-temporale – rasaritul la est, lantul muntos la sud, luminile de seara ale orasului la vest si stelele noptii deasupra. Fiecare turn contine un dormitor la etajul superior, dimensionat doar cat sa incapa un pat si fiecare cu o deschidere unica catre priveliste. Dormitoarele nu sunt distribuite niciunui membru al familiei, in asa fel incat locul unde se odihneste fiecare poate fi schimbat in functie de preferintele individuale de moment.
Casa TresARCA, assemblage STUDIO
Cuibarita in Desertul Nevada, casa Tresarca este o resedinta galmouroasa care imita geografia naturala a peisajului prin etajarea formelor deasupra terenului. Astfel, ea devine o extensie a peisajului. Dormitoarele sunt impartite intre subsol si etajele superioare, cu parterul si curtea functionand ca spatii sociale. Acest lucru permite intimitatea si aerisirea naturala a nivelelor inferioare. Structura de la nivelul superior este alcatuita dintr-o plasa fatetata de otel care difuzeaza lumina si caldura, racind in mod natural spatiul prin intermediul designului pasiv.
Casa din desert cu gradina interioara, Wendell Burnette Architects
Construita cu sol excavat din site, casa este o masa de beton si pereti din pamant compactat. Peretii inchid si protejeaza spatiile functionale dispuse in jurul unei curti interioare. Pe parcursul zilei, curtea este delimitata de o panglica continua de sticla, de patul desertic si de cer. La lasarea intunericului, sticla pare sa se dizolve si tavanul de otel al spatiilor interioare se contopeste cu cerul. Acoperisul este anvelopat cu otel oxidat si, vazuta de deasupra, constructia coboara in peisaj ca o umbra. Experienta locului este prioritizata prin intermediul configuratiei si materialitatii proiectului, permitand o intelegere primordiala a reliefului desertic.