Prima Expozitie Mondiala organizata vreodata in lumea araba si-a deschis portile pe data de 1 octombrie 2021 si s-a putut vizita timp de sase luni, pana in luna martie 2022. Desfasurat sub sloganul “Connecting Minds, Creating the Future”, evenimentul trebuia sa aiba loc in anul 2020, dar a fost amanat din cauza pandemiei. Amplasata pe o fasie de teren de peste 400 de hectare in sudul Dubaiului, expozitia s-a constituit intr-un mini oras si si-a propus sa stabileasca record dupa record, incepand cu investitia de 7 miliarde de dolari, continuand cu uluitorul numar de 190 de pavilioane si terminand cu cei peste 25 de milioane de vizitatori atrasi. Prezentam in continuare o selectie a celor mai spectaculoase pavilioane, fara a trece cu vederea Romania, participanta la acest eveniment.
- Pavilionul Emiratelor Arabe Unite, Santiago Calatrava
Unul dintre cele doua pavilioane proiectate de arhitectul spaniolo-elvetian – Calatrava a proiectat si pavilionul Qatarului – este, desigur, amplasat central si este inspirat din forma cortului beduinilor, fiind inconjurat de 28 de “aripi” mobile din fibra de carbon acoperite cu panouri fotovoltaice, care sugereaza un soim. Aspectul general al pavilionului situat in Al Wasl Plaza este inspirat din imaginea zeului soare Aton din mitologia egipteana.
- Pavilionul sustenabilitatii, Grimshaw
Numit Terra, pavilionul este proiectat de biroul de arhitectura britanic Grimshaw, care l-a acoperit cu un panou solar cu diametrul de 135 de metri. Pavilionul este amplasat in dreptul uneia dintre intrarile principale si isi produce singur apa si electricitatea necesare. Cei 6.000 de metri patrati de spatii expozitionale sunt umbriti de o serie de bolti amintind de coronamentul copacilor, construite in proportie de 97 la suta din aluminiu reciclat.
- Pavilionul mobilitatii, Foster + Partners
Pavilionul sub forma de trifoi se numeste Alif, dupa prima litera din alfabetul arab, numele fiind ales pentru a simboliza inceputul procesului de miscare. Cele trei funze ale trifoiului se extind in consola deasupra bazei, adapostind fiecare cate o galerie. Pavilionul, care va ramane pe pozitie si dupa terminarea evenimentului, este invelit intr-o serie de obloane orizontale din aluminiu.
- Pavilionul Singapore, WOHA
Amplasat vizavi de Pavilionul Sustenabilitatii, Pavilionul Singapore reprezinta “o oaza in desert” plina de plante si acoperita de o gradina tridimensionala. Conceptul care a stat la baza proiectului a fost acela de a le oferi vizitatorilor o modalitate de a se retrage din agitatia evenimentului, intr-un mediu care opune natura spatiului construit. Constructia se desfasoara in jurul a trei conuri acoperite cu plante, fiecare dintre ele continand o serie de spatii expozitionale.
- Pavilionul Romaniei, Cumulus
Conceptul “New Nature” sub semnul caruia a fost proiectat Pavilionul Romaniei reprezinta echilibrul delicat dintre natura si tehnologie. Opera a biroului de arhitectura Cumulus, pavilionul este inclus in sectiunea Sustenabilitate si isi propune sa aduca in atentia vizitatorilor istoria culturala si stiintifica a relatiei României cu Natura, prin intermediul unei imagini cât mai coerente a ansamblului de inter-relatii dintre mediul înconjurator, resurse, oameni si comunitati.
Foto: www.expo2020dubai.com I Mai multe info: www.expo2020dubai.com