GRADINI

GRADINILE CASTELULUI PELES

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinta prin cumpararea, cu fonduri personale, de catre Regele Carol I (1866-1914), a unui teren de 1000 de hectare, aflat in proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, in apropierea Manastirii Sinaia.

Aici, Regele Carol I a construit Castelul Peles si a fost atent ca nicio cheltuiala pentru constructia acestuia sa nu se faca din Lista Civila, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei (care apartineau Statului si erau puse la dispozitia Regelui ca sef de stat).

GRADINILE CASTELULUI PELES

Castelul Peles, resedinta de vara a regilor Romaniei, a fost construit dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii artisti J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Berhard Ludwig din Viena.

Dupa decesul lui Carol I, a fost transmis Regelui Ferdinand, care l-a lasat mai departe mostenire, in mod direct, Regelui Mihai, alaturi de intreg Domeniul Regal Sinaia. Castelul Peles, simbol al statalitatii Romaniei, a fost permanent folosit de regi pentru evenimente de stat si private.

GRADINILE CASTELULUI PELES

Parcul domeniului Peles este situat de-a lungul vaii paraului Peles, afluent al raului Prahova.

Amenajarea gradinilor Castelui Peles a inceput in 1881, dupa ce constructiile au ajuns in faza finisajelor. Gradinile erau amenajate in stilul celor gradinilor englezesti, intr-o armonie impecabila cu peisajul si arhitectura constructiilor. Lucrarile de amenajare a constructiilor si a gradinilor au fost continuate de arhitectul Karel Liman si peisagistul Friedrich Rebhun. Chiar daca mare parte a domeniului este in stil peisager, terasele din jurul lui amintesc de renasterea italiana. Zidurile de sprijin, treptele, balustradele, speciile de flori, arbustii si lianele, bazinele sculptate in piatra, vasele, statuile zeitatilor greco-romane (opere ale sculptorului Raffaello Romanelli din Florenta), cupele de fantani, basoreliefurile sunt o marturie a operei peisagistului. Unitatea complexului arhitectural este oferita de plantatiile care fac legatura intre masivul verde-inchis constituit din molid si sporadic exemplare de fag in apropierea vaii si varfurile abrupte ale muntelui.

GRADINILE CASTELULUI PELES

Aleea de acces catre Castelul Peles este plantata cu fag rosu, tuia, mesteacan si castan, dezvaluind vizitatorului intai castelul, iar dupa ce trece de corpul de garda i se infatiseaza valea cu celelalte palate: Pelisorul si Foisorul. Capat de perspectiva este un bazin mare cu jocuri de apa in care se proiecteaza pe un fundal format din padure, brazi, munte si cer. Aceasta alee este plantata pitoresc cu exemplare de tuia, fag rosu, mesteacan, castan, printre care se vede peluza intinsa la poalele castelului, care este intrerupta de cateva grupuri monumentale de tuia, avand la baza arbusti cu un minunat colorit de toamna (corn de Siberia, sanger etc).

GRADINILE CASTELULUI PELES

Farmecul deosebit al plantatiilor se datoreaza asocierii diferitelor specii cu frunzis de culori diferite prezente in peisaj in toate anotimpurile. In imediata vecinatate a palatului se gasesc exemplare foarte mari de Chamaecyparis si Thuja, precum si specii cu un colorit deosebit, cum ar fi: ienuperi albastri, tuie aurie, artar cu frunze panasate.

In stanga aleii se deschide o alta pajiste, ingrijita si plantata, care se ridica spre castelul Pelisor. In apropierea palatului se pot admira plante din specii rare pentru acea perioada – conifere exotice uriase (Chamaecyparis, Thuja, ienuperi albastri, tuie aurie, artari cu frunze pestrite sau adanc serate, macesi cu fructe mari rosii, portocalii etc).

GRADINILE CASTELULUI PELES

Terasele de la Peles sunt atat de bogate, incat privitorul este mai tentat sa le admire decat sa le considere ca loc de odihna. Frumusetea pajistii de la poalele sale, cu ierburi inalte sau cu capite de fan proaspat cosit, muntii din departare constituie fundalul pentru aceste terase. Amalgamul de pajisti cu flori de camp, terase italiene si arhitectura romantica de la Castelul Peles reprezinta unul din punctele forte ale amenajarii parcului.

O importanta deosebita o are floraria asezata mai sus de Pelisor, care era compusa din sere, rasadnite, teren de cultura, unde s-au cultivat flori si arbusti din cele mai diverse soiuri, care au fost folosite pentru infrumusetarea parcurilor resedintelor regale. O parte din florile cultivate aici erau utilizate si ca flori taiate, fiind scoase la vanzare, realizand un venit important la acea data. De asemenea, in aceste sere s-au aclimatizat multe soiuri de flori, care mai apoi s-au folosit cu succes in amenajarile peisagere.

DOMENIUL REGAL PELES www.peles.ro

Pelesul a fost cel dintai castel complet electrificat din Europa. Cladirea dispune de incalzire centrala inca din 1883, lift interior, iar plafonul din sticla al holului de onoare, impodobit cu vitralii reprezentand scene alegorice si motive heraldice, ca un element surpriza pentru vizitatori, este mobil, putand fi actionat de un motor electric sau manual, pentru ca seninul cerului sa poata fi admirat in noptile de vara din interior.

Castelul Peles a gazduit multe personalitati ale vremii, cea mai importanta vizita ramanand aceea a imparatului Franz Joseph al Austriei, in 1896. Alti oaspeti importanti au fost: regele Gustav al V-lea al Suediei, regele Albert I al Belgiei, Regina Emma a Olandei, regele Ferdinand al Bulgariei, ducele Alfred de Saxa-Coburg-Gotha si, de asemenea, principii mostenitori Rudolf si Franz Ferdinand ai Austriei, regele Wilhelm al Germaniei, regele Edward al VII-lea al Marii Britanii, regele Vittorio-Emmanuele al III-lea al Italiei, printul mostenitor Yussuf Izedin al Imperiului Otoman.

Pentru mai multe informatii accesati www.peles.ro .

Foto: www.shuterstock.com