Situate pe bratul vestic al Lacului Maggiore si ocupand impreuna o suprafata de doar 20 de hectare, istoria celor trei insule – Isola Bella, Isola Madre si Isola Pescatori – este indisolubil legata de familia italiana Borromeo, furnizoare de duci, conti si cardinali, al carei cel mai renumit reprezentant ramane Sfantul Carlo Borromeo. Istoria incepe cu achizitionarea, in 1449, a Castelului Borromeo, cunoscut si ca Rocca di Angera. Urmeaza, in 1501, prima bucata de teren de pe Isola Madre, debutul unei relatii unice a familiei Borromeo cu aceasta regiune, ale carei palate si gradini spectaculoase, pline de comori si raritati, erau menite sa reflecte poziția lor inalta in politica, biserica si randul elitelor europene.
Lacul Maggiore
Mai putin cunoscut decat fratele sau, Lacul Como, Lacul Maggiore, situat in nordul Italiei, intre Lombardia si Piemonte, este unul dintre cele trei lacuri prealpine ale acestei tari, al doilea ca marime din Italia, dupa Lacul Garda, si se intinde pana in Elvetia, in Cantonul Ticino. Situat la doar o ora distanta de Milano, lacul a fost, in secolul XIX, destinatia preferata a marilor intelectuali si aristocrati europeni. Astazi, lacul continua sa fascineze datorita splendidului peisaj natural, dar si locurilor incarcate de istorie si arta pe care le puteti vizita aici, multe dintre ele purtand pecetea familiei Borromeo. De altfel, unele dintre cele mai populare atractii sunt Insulele Borromee, Isola Pescatori fiind singura locuita si unde va puteti caza. Există diferite modalități de a explora Lago Maggiore, cum ar fi o croazieră romantică, cu priveliști și perspective frumoase.
Isola Bella
Proiectata in 1650 de Contele Vitaliano VI Borromeo, au fost necesare patru secole si munca a sute de arhitecti, ingineri, tencuitori, pictori si mestesugari pentru ca Isola Bella sa se transforme dintr-o stanca pe lac intr-un loc magic. Palazzo Borromeo, cu ale sale gradini pitoresti, este o adevarata comoara baroca suspendata pe ape. Printre cele 20 de camere ale palatului se afla si Galleria Berthier, un mozaic de peste 130 de picturi din secolele XVI si XVII, inclusiv opere originale dar si reproduceri de Rafael, Correggio, Titian si Guido Reni. Gradina in stil baroc italian reprezinta o intrupare perfecta intre arta si natura, Teatro Massimo fiind cel mai important monument de pe insula. Statui, obeliscuri si fantani sunt integrate perfect in vegetatia celor zece terase. Din 2002, gradina de pe Isola Bella este inclusa in circuitul prestigioasei Societati Regale Britanice de Horticultura.
Isola Madre
Cu cele 8 hectare ale sale, este cea mai mare dintre Insulele Borromeo si are ca simbol un chiparos adus in 1862, sub forma de seminte, tocmai din Munții Himalaya. Microclimatul special al Isola Madre a permis aclimatizarea speciilor de plante de pe intreaga planeta, ceea ce a dat nastere unei gradini in stil englez pe care Gustave Flaubert a numit-o “cel mai voluptuos loc din lume” si care, din 2002, face parte din circuitul Societății Regale Britanice de Horticultura. In mijlocul gradinii se regaseste un palat de secol XIV, pentru aspectul caruia responsabil este arhitectul Pellegrino Pellegrini, figura cheie in cultura lombarda, si care adaposteste colectii importante de mobilă, dar si o colectie unica de marionete si papusi de teatru create in anii 1830 de faimosul designer al Teatrului Scala din Milano, Alessandro Sanquirico.
Rocca di Angera
Locuinta si simbolul structurii politice a familiei Borromeo, care ii apartine si in prezent, imagine a vechimii si puterii sale, Rocca di Angera este o fortareata medievala care se ridica pe partea lombarda a Lacului Maggiore. Aici, trecutul este in permanent dialog cu prezentul: camerele istorice sunt decorate cu fresce pretioase si picturi impresionante care il transporta pe vizitator intr-o epoca plina de opulenta si eleganta, in timp ce in gradina medievala domneste o atmosfera atemporala. In ultimii ani, Rocca di Angera a constituit obiectul unor lucrari meticuloase de restaurare initiate de Printesa Bona Borromeo, care vrea sa redea castelului vechea splendoare si sa le permita vizitatorilor accesul la sofisticatele sale colectii, creand cel mai mare Muzeu al Papusilor si Jucariilor din Europa. Bijuterie istorica si culturala, aceasta cetate medievala ofera o priveliste impresionanta si o calatorie in timp fascinanta.
Text de Monica Ady Foto: www.isoleborromee.it
Pentru mai multe informatii, accesati www.isoleborromee.it