INTERVIURI

INTERVIU DESIGNER ALEXANDRA NICULA

Un centru medical ca un parc de distractii

Dupa multi ani in care Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” din Bucuresti i-a intampinat pe micii pacienti intr-o atmosfera  deprimanta, a devenit un centru medical ludic, in care copiii se simt mai degraba intr-un parc de distractii. Transformarea se datoreaza designerului Alexandra Nicula, de la Art Interiors, care a adus in acest spatiu pasiunea sa pentru jocul de culori, texturi si lumini, alaturi de fundatia “Mereu aproape”.

 

Cum a inceput ”aventura” ta cu INSMC?

Povestea a inceput in momentul in care am fost contactata de Fundatia ”Mereu Aproape”, care a dorit sa transforme acest spatiu intr-unul prietenos, in care copiii sa paseasca fara teama cu care intra, de obicei, intr-un centru medical.

Ce tip de interventii a presupus refacerea acestui imobil? Cati specialisti au fost implicati in tot acest proces si cat timp au durat lucrarile?

Proiectul a presupus un santier de complexitate mare, deoarece aveam de-a face cu o cladire construita cu mai bine de 70 de ani in urma. Am fost nevoiti, conform proiectui de design interior, sa refacem fluxul functional al fiecarui cabinet, raportat la normele medicale actuale. Am inceput cu decopertarea peretilor, ceea ce a presupus inlocuirea tuturor finisajelor, a planului instalatiilor electrice, medicale, dar si implementarea celui de sonorizare, care a fost adaugat in noul proiect.

Pentru executia intregului proiect am coordonat 6 echipe, incepand de la constructor, instalatori, electricieni, continuand cu specialisti din domeniul mobilierului, tapetului, pardoselilor. Lucrarile au durat 3 luni de zile, timp in care s-a muncit chiar si in weekend pentru a ne incadra in termenul stabilit, spatiul avand o suprafata de 800 de metri patrati.

Care au fost provocarile cu care tu si echipa v-ati confruntat in timpul lucrarilor?

Fiind un ambulatoriu care se adreseaza strict copiilor, fiecare spatiu a avut o abordare si un concept unice, in functie de activitatea desfasurata, de la pereti pana la pardoseli. Astfel, prima provocare a fost sa regandesc spatiul in totalitate si fluxurile functionale: redimensionarea cabinetelor si redirectionarea fluxului electric, in functie de noua aparatura existenta. Apoi, peretii i-am gandit in doua zone de impact, dar si de protectie: partea de sus cu tapet creat pe comanda, cu texturi diferite in cabinete comparativ cu zonele cu trafic intens. In partea de jos a peretilor a fost aplicata o vopsea ceramica speciala pentru spatiile medicale.

Pardoselilor li s-a acordat, de asemenea, o mare atentie. Ele se disting, in primul rand, prin materialul din care sunt realizate – o combinatie de cauciuc natural si industrial, care inglobeaza minerale si mai multe componente care fac din pardoseala un element benefic sanatatii. Mai exact, este conferit un confort sporit in timpul mersului datorita scaderii presiunii pe coloana vertebrala, efect resimtit mai ales de persoanele care petrec mult timp stand in picioare.

Ce te-a impresionat cel mai mult in momentul in care ai intrat prima oara in aceasta cladire?

Imaginea de ansamblu! Holul, un spatiu ingust, era supraincarcat cu scaune  mult prea mari;  piesele de mobilier din sala de asteptare erau vechi si parca plangeau odata cu copiii care asteptau sa intre la consultatie… Totul crea o atmonsfera sufocanta!


Care au fost sursele tale de inspiratie in amenajarea spatiilor?

Am tinut cont de functionalitatea fiecarei zone, dar si de categoria de utilizatori a spatiilor respective. Dupa cateva zile de brainstorming impreuna cu echipa Fundatiei ”Mereu Aproape”, ne-am dat seama care ar fi elementele pe placul celor mici: prajiturile/torturile, bomboanele colorate, personajele din jungla si locurile de joaca. De aici a pornit intreaga nebunie de culori care domina sala mare de asteptare. Ramanand in zona cromaticii, trebuie subliniat ca pentru cabinetul de explorari functionale am ales, in mare parte, culoarea verde, o nuanta care atenueaza starea de tensiune, nervozitate sau frica. In cabinetul de oftalmologie predominant e galbenul, care stimuleaza activitatea cerebrala si ajuta la concentrare. As mentiona una dintre decoratiunile care-mi sunt foarte dragi, respectiv braul dantelat care face trecerea dintre partea acoperita cu tapet si restul peretelui. El a fost aplicat in ideea de a sugera o panglica de martipan a ”tortului”. In sala mare de asteptare este instalata o insula rotunda, care ii invita pe cei mici la socializare. Pe langa aspectul ludic, ea  are si rolul de a suplimenta numarul locurilor din aceasta incapere destinata asteptarii. In cabinet, mobilierul este suspendat, pentru evitarea oricaror accidente, dar si din ratiuni legate de securitate de ordin epidemiologic. As mentiona si canapelele in forma de nor, pe care le consider un alt punct forte al designului, ele conferind interiorului un caracter jucaus.

De ce ai ales – ca simbol al mamei cu copilul – girafa si puiul ei? De ce nu, de exemplu, panda si puiul ei? Sau alt animal?

In primul rand, m-am gandit ca girafa este un animal rar intalnit in gradinile zoologice sau in alte locuri vizitate de cei mici.  Prin prezenta ei, iti starneste curiozitatea chiar de la receptie in a vedea ce este sus. Iar sus, pe tavan, este o pictura captivanta. In al 2-lea rand, girafa este un animal grandios, un simbol al puterii, dar, in acelasi timp, un simbol al atitudinii calme. Gatul sau l-as asocia cu atitudinea optimista, speranta catre Inalt. De aici a venit si inspiratia pentru designul tavanelor din salile de asteptare.

O parere subiectiva: care este zona care-ti place cel mai mult dintre toate spatiile INSMC? De ce?

E greu sa ma decid, dar mi se par spectaculoase receptia si sala mare de asteptare. Prima zona pentru ca am gandit-o la fel ca un bar de la care poti comanda dulciuri, nu tichete pentru programare la medic. Apoi, sala mare de asteptare este locul de intalnire a mai multor obiecte atragatoare: canapele, zona cu baloane multicolore, girafa si puiul sau, care par a supraveghea copiii care se joaca.

Ce inseamna pentru un designer sa aiba responsabilitatea restaurarii unei institutii importante din domeniul sanatatii publice?

Acest proiect reprezinta o satisfactie imensa pentru mine, pentru ca impreuna cu Fundatia ”Mereu Aproape” am reusit sa ”resuscitam” un centru medical atat de important pentru copii, singurul centru medical din Romania pentru copii amenajat astfel. Nu a fost deloc usor, in sinea mea am avut mari emotii, insa am avut mereu in minte faptul trebuie sa ajut copiii. Iar rezultatul muncii noastre este foarte apreciat de cei mici, dar si de cadrele medicale de aici.

Interviu realizat de Luminita Diculescu,  Foto: Vlad Creteanu