Descoperiți latura artistică a Reginei Maria la expoziția „Maria a României – Regină și artistă”, deschisă la Art Safari – ediția a 15-a, cce paote fi vizitată până pe 15 decembrie 2024, la Palatul Dacia-România din București. Printre picturile cu flori, piesele de mobilier, fotografiile de epocă și manuscrisele decorate de regină, o piesă care surprinde este mantia purtată de regină la încoronarea din 1922.
Figura marcantă a monarhiei românești, Regina Maria a rămas în istorie nu doar pentru faptele sale eroice din timpul celor două razboaie mondiale, dar și pentru profunzimea artistică ce a caracterizat întreaga sa viață. Pasiunea pentru artă, cultivată încă din copilărie și tinerețe, s-a manifestat în mod special prin iubirea sa pentru grădini și natură, dar și prin talentul în pictură. Tânăra principesă a pictat flori – crini, maci, iris – într-o manieră tipică stilului Art Nouveau, unde naturalul se îmbină cu decorativul, creând compoziții surprinzătoare.
Regina Maria a avut, de asemenea, o afinitate pentru designul de mobilier, multe dintre piesele concepute de ea decorând interioarele Castelului Pelișor, oferind un aer rafinat și personalizat reședinței sale.
Pe lângă activitatea sa în domeniul artelor vizuale, Regina Maria s-a implicat activ în viața artistică a României, având rolul de președinte de onoare al societății Tinerimea Artistică și colecționând artă pe parcursul întregii sale vieți. La Balcic, Regina Maria a întreținut o colonie de artiști care au marcat profund arta contemporană românească. Muzica, teatrul și filmul au fost, de asemenea, pasiuni de o viață, iar legătura sa specială cu marele compozitor George Enescu este bine cunoscută.
Expoziția „Maria a României, regină și artistă” a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și Muzeul Național Cotroceni, iar capitolul „Femeile Pictore și Sculptore” este curatoriat de Alexandra Ilnițchi-Ardelean. Designul expoziției a fost realizat de Diana Nicolaie, creând un cadru elegant și captivant pentru această celebrare a unui simbol al artei și culturii românești.
Sursa: www.artsafari.ro/project/maria-a-romaniei/