Locuinta clujeana prezentata in continuare, este una spectaculoasa, o casa istorica amenajata in stil contemporan, remarcabila prin valoarea ei si ambientul creat.
Construita la 1887, aici s-a turnat, in urma cu 43 de ani, “Pistruiatul”, film indragit de multe generatii de copii inainte de 1989.
Educati in spiritul respectului pentru istorie si arta, tinerii proprietari, intelectuali rafinati, au decis sa aleaga calea cea mai grea, dar si cea plina de satisfactii, in acelasi timp, pentru implinirea visului de a avea un camin asa cum si-l doreau. Fiind amplasata intr-o zona de cladiri istorice protejate, ei au decis s-o restaureze, desi costurile au fost mult mai mari in varianta. Ideea ca locuinta a fost construita la 1887, apoi restaurata in 1901 i-a determinat sa nu lase istoria sa moara, ci, dimpotriva, sa-i adauge o pagina frumoasa.
La momentul achizitionarii casei, aceasta era locuita pe un singur nivel, iar podul generos, de 120 de metri patrati, cu o inaltime impresionanta (de 6,5 metri!) era destinat depozitarii obiectelor inutile, peste care de mult timp se asezase praful. Studiul geotehnic a relevat faptul ca prezenta casa este a treia construita pe fundatia solida, ceea ce i-a convins definitiv pe beneficiari ca alegerea lor, de a extinde casa, este variant perfecta. Si pentru ca au decis sa respecte cat se poate de mult proiectul initial al locuintei, au stabilit, impreuna cu arhitectul, sa-i aplice la exterior o nuanta de verde-menta, asa cum s-a descoperit, dupa indepartarea multor straturi de zugraveala, ca era vopsita la vremea respectiva.
Dupa toate interventiile de ordin structural, locuinta se desfasoara pe o suprafata de 300 de metri patrati, dispusi pe patru nivele: parter, mansarda, zenital, dar si un demisol, acesta din urma rezultand dupa excavarea a 150 de camioane de pamant!
Si pentru ca interiorul nu putea fi “rupt” de exterior, s-a optat pentru o amenajare in stil contemporan, adaptata nevoilor celor trei membri ai familiei. Interiorul i-a primit pe proprietari cu noi surprize. Prima dintre ele a fost prezenta superbei sobe de teracota, intr-o nuanta placuta de verde, care dateaza din vremea Imperiului Austro-Ungar! Iar faptul ca, la vremea cand se efectuau lucrarile de restaurare si renovare, aceea era tocmai culoarea anului in catalogul Pantone, a fost un motiv in plus in decizia ca soba sa fie pastrata. Ea a devenit, astfel, centrul casei, fiind integrata intr-un semineu Brunner Panorama.
Ancadramentele usilor si ferestrelor, de caramida lasata la vedere, ca si grinzile de lemn masiv de pe plafon contrasteaza foarte frumos cu lampa futurista Petite Friture, achizitionata de la Salone del Mobile, de la Milano. De remarcat faptul ca tamplaria geamurilor a fost inlocuita cu una noua, pentru cresterea confortului termic, dar aceasta respecta intrutotul aspectul estetic al celei initiale.
Bucataria si diningul comunica, prin doua usi impozante, inalte de 3,5 metri, cu livingul, creandu-se, in acest mod, o imagine circulara a parterului. Marea provocare pentru arhitectul Marius Moga a constituit-o scara spre mansarda, pentru care s-a gasit o solutie spectaculoasa: ea este flotanta, penetrand peretele despartitor dintre cele doua zone. Ideea de flotant este continuata prin mobilierul realizat pe comanda, dar si de masa Lago Air Wildwood. Intregul spatiu este stralucit pus in valoare de corpurile de iluminat semnate Marcel Wanders pentru Flos, achizitionate la sugestia unui apropiat, Cosmin Cosma, de la compania Lux Line, care aduce in Romania creatiile celebrei companii producatoare de corpuri de iluminat.
Amenajarea mansardei a pornit, ca si celelalte zone, de la ceea ce se putea reconditiona si pastra. Astfel, s-a mentinut arhitectura vechiului pod, cu inaltimea de 6,5 metri, iar vechile grinzi din lemn masiv au fost integrate in designul contemporan al acestei zone. Patul flotant este pus in evidenta de ledurile subiacente, iar zenitalul din geamuri Velux Integra (actionate de pe tableta), cu obloane electrice, are rolul de a permite luminii naturale sa inunde spatiul. Ea este completata de iluminatul artificial, asigurat prin intermediul lampilor AIM de la Flos (design R&E Bouroullec), puse la dispozitie tot de Lux Line.
In zona de relaxare, s-a creat o fereastra pe frontonul de deasupra intrarii, cu o panorama frumoasa spre oras. De remarcat fereastra Velux Cabrio, care se transforma intr-un mic balcon. Si cum nici unui cuibusor de relaxare nu trebuie sa ii lipseasca un ou, Egg Chair-ul rosu, semnat Arne Jacobsen, indeamna la o carte buna si un ceai.
Baia matrimoniala este si ea impresionanta, prin cada Teuco (castigatoare a premiului de design anul trecut), dar si prin lavoarele aduse dintr-o vacanta petrecuta de proprietarii casei in Mexic, pictate de artisti locali.
Pe golul de scara exista un nivel care reprezinta o zona de relaxare cu panorama asupra orasului si un hamac urias, pentru a privi stelele. Zenitalul alcatuit din cele 4 Velux-uri Panorama creeaza un con de lumina care coboara pana in livingul de la parter, aducand un aer proaspat printre vechii pereti de caramida aparenta.
Parasim aceasta locuinta cu sentimentul ca am asistat la o secventa de reinviere a istoriei, scrisa intr-o perioada prospera si linistita, dar si cu bucuria ca exista inca printre noi oameni care o pretuiesc si o valorifica.
“O casa istorica din Cluj a fost redata orasului prin abordarea aspectului ei exterior cat mai aproape de imaginea initiala. In acelasi timp, a fost redata unei tinere familii prin rezolvarea interioara a unei locuiri care atinge un grad de confort specific nevoilor actuale. Modernitatea unei locuiri contemporane intra in dialog cu un fundal sarmant al primei locuinte burgheze de pe dealul Cetatuiei, realizata la sfarsitul secolului al XIX-lea.” Arhitect Marius Moga
Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David. DESIGN: Atelier MASS, Arhitect Marius Moga, arhitect Catalin Iliescu.