La distanta de mai putin de un kilometru de castelul Amboise, din orasul francez cu acelasi nume, se afla Castelul Clos Lucé, locul unde si-a petrecut ultimii trei ani din viata Leonardo de Vinci. Desi timpul petrecut aici a fost scurt, mostenirea lasata de geniul italian este colosala.
Castelul este amplasat in mijlocul unei gradini de sapte hectare, strabatuta de raul Amasse, afluent al Loirei. Clos-Lucé nu are, nici pe departe, maretia altor castele de pe Valea Loirei, dar atrage ca un magnet atat datorita faptului ca a fost locuit, pentru trei ani, de Leonardo da Vinci, cat mai ales pentru superbul parc proiectat de el.
In 1516, marele artist a acceptat invitatia regelui francez Francois l de a se stabili la Amboise. A plecat impreuna cu un discipol al sau si avand in bagaj trei panze, dintre care una era celebra Mona Lisa. A fost primit cu onoruri in Franta, regele punandu-i la dispozitie castelul Clos-Lucé si o renta consistenta, rugandu-l, in schimb, sa-i permita zilnic sa converseze cu cel caruia ii acordase titlul de “Primul pictor, arhitect si inginer”. Leonardo era liber sa faca tot ceea ce-si dorea, sa viseze, sa gandeasca, sa munceasca. In cei trei ani scursi pana la trecerea sa in nefiinta, el a fost, intre altele, organizatorul spectaculoaselor baluri date de Francois l si care au uimit toate monarhiile europene prin spectacolele de lumini care tradau geniul creator al lui da Vinci.
Parcul din apropierea Castelului Clos-Lucé este un omagiu adus lui Leonardo: a fost realizat dupa planurile lui, aici fiind plantate mai mult de 30 de specii de arbori si flori pe care artistul insusi le-a specificat in schitele si desenele sale. Din pomi “curg” panze imense cu reproduceri ale unor picturi si schite realizate de el.
Parcul este traversat de un pod pe doua niveluri, construit din lemn de stejar, respectandu-se planurile arhitectului; de altfel, mai exista cateva poduri, realizate tot dupa schitele lui Ledonardo. Foarte interesanta este povestea podului “Cornul de Aur”, construit aici la scara redusa. In 1502, da Vinci a conceput, la solicitarea sultanului Baiazid ll, planurile unui pod ce urma a fi ridicat la una din gurile Bosforului. Podul, care trebuia sa fie facut “dintr-o bucata” si care ar fi avut aproximativ 300 de metri, a ramas doar pe hartie, intrucat consilierii sultanului i-au explicat acestuia ca ar fi fost imposibil de realizat. La distanta de 500 de ani, inginerii norvegieni au demonstrat ca proiectul lui Leonardo este viabil, construind podul, chiar daca el are doar 110 metri.
Frumusetea acestui parc impadurit si traversat de cursuri de apa si pacea care te inconjoara te determina sa afirmi precum Leonardo da Vinci odinioara: “Totul e aici”.
Pentru informatii si programul de vizitare, accesati www.vinci-closluce.com.
Text: Luminita Diculescu; foto: Léonard de Serres