Cu peisaje spectaculoase care se nasc din imbinarea coastei stancoase cu apele Marii Ligurice, Riviera Franceza, cunoscuta si sub numele extrem de sugestiv de Coasta de Azur, a fost popularizata in randul generatiilor mai in varsta de seria de filme de sase comedii „Jandarmul din Saint Tropez”. Daca, la vremea aceea, era vazuta drept simbolul boemiei si al libertatii estivale, Coasta de Azur a devenit ulterior sinonima cu luxul si eleganta Festivalului de Film de la Cannes. Riviera Franceza este insa mai mult decat o insiruire de orase celebre cum ar fi Nisa, Cannes, Monaco sau Saint Tropez, ascunzand adevarate nestemate, printre care amintim doar de campurile de lavanda din Grasse sau satele medievale din Eze.
CANNES
Cu mult inainte sa fie sinonim cu Festivalul International de Film si sa-si castige reputatia de statiune preferata a bogatilor lumii si a excesului in toate privintele, de la masini de lux la moda haute couture, Cannes era un orasel de litoral unde lumea venea pentru odihna. Lucru de care va puteti bucura si acum, daca sunteti dispusi sa faceti o calatorie de 15 minute cu feribotul, pe insula St. Honorat sau insula Ste-Marguerite, unde veti gasi plaje superbe neinundate de turisti. Daca nu sunteti genul care apreciaza baile de multime de pe Croisette, nu ratati casutele pastelate din Le Suquet, cartierul vechi al Cannes-ului, sau Musee de la Castre, o fortareata medievala plina ochi de arta etnografica.
MONACO
Orasul-stat, inconjurat de Franta pe trei laturi si de Marea Mediterana pe a patra, este un bastion al luxului. Adaposteste a doua cea mai mica natiune din lume si are aceeasi dimensiune ca Central Park din New York. Atrage ca un magnet turistii, gratie climei sale si a cazinoului de aici. Desi nivelul de trai al majoritatii celor care il viziteaza poate fi rapid ghicit aruncand o privire la iahturile luxoase din port, in Monaco exista si locuri care pot fi vizitate fara a-ti cheltui toate economiile, printre ele numarandu-se Palatul Princiar, Fortul Antoine si Catedrala din Monaco. In plus, avand in vedere cei 13 milionari pe kilometru patrat care locuiesc aici, sanse sunt extrem de mari sa dati nas in nas cu unul.
NISA
Nu exista excursie pe Coasta de Azur care sa nu includa Nisa, capitala. Considerat cel mai reprezentativ oras provensal, Nisa nu este depasit din punct de vedere turistic decat de Paris. Probabil acesta este motivul din care este considerat al doilea oras francez din punct de vedere al interesului national. Urcand pe Colline de Chateau, unde nu se mai pastreaza decat niste ziduri daramate din vechiul castel, incepi sa iti dai seama de unde toata agitatia. Privelistea este uluitoare. De bifat sunt, printre multe altele, Promenade des Anglais, Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, Hotelul Negresco, Muzeele Chagall si Matisse si cartierul vechi.
SAINT TROPEZ
Cu o populatie de doar 5.000 de persoane, Saint Tropez este mai degraba un satuc decat o statiune luxoasa asemeni Nisei, de exemplu. Nu are iesire la mare, fiind situat in interiorul continentului. Niciunul dintre aceste lucruri nu il impiedica insa sa fie o destinatie de vacanta sofisticata pentru cei faimosi si bogati. La origine un umil sat de pescari, Saint Tropez si-a castigat faima incepand cu secolul XIX, cand era vizitat de artisti. Le-au urmat, in secolul XX, scriitorii, iar, in anii 20, a devenit destinatia preferata a lumii modei, in frunte cu Coco Chanel. Tot aici a fost descoperita Brigitte Bardot. De atunci, boemul Saint Tropez a fost asociat cu luxul, portretizat in toate formele de faimosii si bogatii sai vizitatori.