In ultimii ani sticla a devenit un material-vedeta in lumea designului, fiind utilizata pentru a produce piese de mobilier, surprinzatorare, solide si in acelasi timp gratioase, transparente sau opace, piese de design care se ridica deasupra spatiilor si modei trecatoare.
Fiind un material extrem de delicat, prelucrarea sticlei necesita procese de productie complexe, astfel ca putine companii dezvolta proiecte si produc piese de mobilier din sticla curbata sau chiar din cristal. Acestea sunt piese ce inobileaza orice spatiu, indiferent de stilul amenajarii, si sunt create printr-un mix de maiestrie artizanala si procese industriale, care fuzioneaza de fapt traditia si inovatia.
Sticla, solida si fragila, naturala si artificiala, veche si industriala in acelasi timp, este o masa de contradictii aparente si calitati practice. Este ecologica si igienica, poate fi prelucrata intr-o gama larga de forme si nuante, poate avea un aspect simplu, minimalist chiar, din cauza transparentei sale, dar atat chimia cat si fizica sa sunt intr-adevar aspecte complexe.
Acest material are un potential decorativ vast si a fost folosit in lumea mobilierului incepand cu productia de accesorii mici sau ornamente si terminand cu piese elaborate de mari dimensiuni.
Succesul procesului complex prin care sticla este transformata in produsul finit se bazeaza pe experienta mestesugarilor care, pentru a oferi produse impecabil finisate si sigure, efectueaza o paleta larga de operatiuni, in functie de designul piesei: acoperire cu argint, modelare, decorare, fuziune, gravura, sculptura si, intr-un final, slefuire.
Pentru a acoperi o gama larga de modele si finisaje, mesterul sticlar este acum asistat de tehnologii revolutionare care permit o flexibilitate ridicata, gratie introducerii cuptoarelor ce folosesc combustibil lichid sau energie electrica, variante ce garanteaza un control optim al temperaturii.
O serie de accesorii, finisaje si piese de mobilier din sticla, dublate de influente industriale sau, din contra, create sub un puternic impuls “retro”, pot fi cu usurinta integrate in amenajarile actuale, indiferent de dimensiunile camerelor.
Conform legendei antice, transmisa de Plinius cel Batran, descoperirea sticlei a avut loc cu 5000 ani inainte de nasterea lui Hristos, gratie creativitatii unor comercianti fenicieni, acestia fiind si cei care au introdus obiecte din sticla cat si tehnici de prelucrare a ei, de-a lungul bazinului mediteranean.
Material realizat de Andreea Dicianu