INTERIOARE

Stilul clasic cu accente orientale,
un reper al nobletei contemporane

O casa construita in perioada interbelica a fost salvata de la degradarea datorata trecerii timpului si transformata intr-un reper al stilului clasic si al nobletei . Proprietarii sai, oameni educati si cu bun-gust, i-au redat stralucirea de odinioara, cu ajutorul designerilor Masha Verhoogt si Tania Caruso.

Multe dintre casele elitei interbelice mai exista doar in amintirile depanate de venerabili intelectuali ai acestei tari, iar locurile pe care erau amplasate adevarate monumente istorice sunt astazi ocupate de cladiri lipsite de personalitate, cu pretentia ca se inscriu intr-o linie contemporana.

Intr-o astfel de nota generala, contactul cu o astfel de bijuterie arhitecturala renovata este echivalent cu o reinviere a sperantelor ca trecutul unui popor candva apreciat poate fi salvat.

Casa prezentata in continuare face parte din aceasta categorie. Construita in primele decenii ale secolului trecut, se afla in pericolul disparitiei, din cauza degradarii. Noii ei proprietari si-au dorit sa-i redea stralucirea de altadata, printr-un amplu proces de renovare pana la caramida, in timpul careia locuintei i s-au adaugat noi functiuni (hol de intrare, dining, dressing-room si piscina). Pentru modificarile de ordin structural, designerii Masha Verhoogt si Tania Caruso au colaborat cu arhitectul Andrei Doja.

Cea mai importanta zona a casei o reprezinta livingul, care a fost gandit de o asemenea maniera incat pe orice ax sa existe elemente care atrag atentia, elemente interesante si frumos integrate ambientului general. La intrarea dinspre hol, punctul de atractie in constituie semineul placat cu marmura, iar la intrarea dinspre dining privirea este atrasa de zona media. Daca la nivelul pardoselii retin atentia parchetul de lemn masiv, frumos lucrat, tavanul se remarca gratie picturii realizate de doi artisti plastici recunoscuti pentru talentul lor, timisorenii Eugen Varga si Oana Munteanu.

Intre cei doi poli ai livingului se desfasoara peretii imbracati intr-o superba boaiserie de lemn de nuc, proiectata de designerii Masha Verhoogt si Tania Caruso cu panouri in care au inserat matase naturala cu imprimeu floral. Aceste insertii vin sa indulceasca masivitatea boiseriei, creand o compozitie care emana caldura si rafinament.

Usa care desparte livingul de dining este si ea un element care atrage atentia, atat prin finetea cu care a fost prelucrat lemnul din care este facuta, cat si prin faptul ca are o grosime de perete de 90 de centimetri, creand un sentiment placut de casa trainica.

Diningul continua povestea amenajarii din living, in sensul ca si in aceasta zona a casei peretii sunt “imbracati” in panouri de lemn natural. Diferenta o reprezinta faptul ca pentru dining s-a preferat o boiserie cu in tonuri deschise, rezultand un ambient luminos, potrivit pentru momentele in care familia se reuneste pentru a servi masa.

Ca si in living, tavanul din dining este pictat, redand elementul floral prezent si in modelul covorului. Ansamblul din dining este in acord cu piesele valoroase intalnite in living, aici optandu-se pentru o masa de lemn masiv de culoare alba si demifotolii cu tapiterie din catifea albastra si matase.

In bucatarie cromatica este una calma, in tonuri deschise, la care se adauga accente de rosu, pentru evitarea monotoniei. Insula, care inglobeaza plita de gatit generoasa si cuptorul, “tradeaza” pasiunea pentru gatit a proprietarilor casei. Tapetul cu motiv floral, tapiteria in aceeasi nota a scaunelor si imprimeul de aceeasi factura al draperiilor aduc o nota relaxata in acest spatiu.

Pentru amenajarea dormitorului matrimonial, Masha Verhoogt si Tania Caruso au optat pentru imbracarea peretilor in tesatura, adaugand decoruri din ipsos in zona ferestrelor si perimetral pe tavan. Piesa centrala de mobilier este patul masiv, cu tablie inalta, tapitata cu matase crem. In dormitor exista si o zona de relaxare, in apropierea ferestrei, marcata de doua fotolii generoase. De remarcat piesele de mobilier sculptat, unicat, rezultand un aer princiar potrivit cu educatia si statutul proprietarilor.

Pentru piscina s-a ales o tema orientala, intrucat beneficiarilor le place foarte mult acest gen. Piscina este subterana, fiind amplasata sub gradina casei. Realizarea acesteia a fost un proiect complicat, dat fiind faptul ca s-a escavat intreaga curte pentru a obtine acest spatiu al casei. Zona de spa este foarte tehnologizata (de altfel, intreaga casa beneficiaza de tehnologie “casa inteligenta”), pentru a putea tine in control nivelul optim de umiditate si temperatura. Peretii sunt imbracati integral in mozaic, avand diverse tipuri de iluminare, in functie de atmosfera care se doreste a fi obtinuta. O parte din corpurile de iluminat sunt pozitionate special sa proiecteze lumina pe mozaic, evidentiind finetea monturii.

Frumusetea spectaculoasa a acestei ambientari rezida nu numai in obiectele pretioase de mobilier care se regasesc in intreaga locuinta, ci si in atentia deosebita care s-a acordat detaliilor. A rezultat un decor de poveste, care aduce cu el nostalgia unor vremuri apuse si duce stilul clasic in zona artei.

Text: Luminita Diculescu; foto: Razvan Bestea.

Designeri: Masha Verhoogt si Tania Caruso