DESIGN INSPIRATIE

Stilul romantic

Este un stil confortabil si cochet care stimuleaza simturile prin tesaturi moi, modele florale, dantela, mobilier pictat, o paleta de culori pastelate, lumina filtrata prin perdele albe delicate si aranjamente florale multicolore.

Feminitatea este cuvantul cheie atunci cand vine vorba de alegerea mobilierului, insa pentru a evita o amenajare excesiv de suava, ce ar putea sa nu fie pe gustul domnilor, optati pentru o varianta mai soft a acestui stil. Pentru inceput, ideal ar fi sa va concentrati in alegera catorva piese de mobilier in linii curbe gratioase, scaune, masute sau o oglinda bogat ornamentata, si apoi completati amenajarea cu un amestec de elemente mai masculine, cum ar fi tesaturile sau tapetul in dungi, un fotoliu masiv din piele sau accesorii din lemn de culoare inchisa.

Tesaturile moi, suple, preferabil din mateiale naturale, sunt absolut necesare in crearea unei stari de spirit romantice. Pentru o atmosfera de lux absolut, matasea sau satinul ar trebui sa fie pe lista prioritatilor, chiar daca se vor folosi numai pentru finisajul pernelor sau pentru draperii. Pe langa acestea, catifeaua sau cuverturile matlasate contribuie si ele la definitivarea atmosferei.

Motivele florale si dungile merg perfect impreuna atat pentru decorarea ferestrelor, cat si a peretilor. Materialele textile si chiar dantela sau broderiile ajuta la crearea unei atmosfere boeme, specifice acestui stil.

Ca accente in amenajare, stralucirile subtile date de candelabrele din cristal sau oglinzile inalte sunt cu siguranta potrivite intr-o camera romantica. Pe langa acestea, cateva piese din argint, fotografii de familie in rame delicate, veiozele cu abajururi din panza, sau obiecte din sidef, cristal sau ceramica glazurata va vor ajuta sa va puneti amprenta in amenajare.

Accesoriile decorative care isi au originea intre anii 1800 si al Doilea Razboi Modial, decoratiunile si piesele de decor autentice sau fidele replici actuale ce poarta patina timpului, aduc interioarelor romantice o caldura si o anumita stare ce nu poate fi obtinuta cu ajutorul pieselor moderne, de cele mai multe ori in linii drepte, perfect finisate.

Culorile cel mai des intalnite in amenajare sunt: albastru pal, roz prafuit, vernil sau alb-crem, toate mixate si omogenizate prin tonuri calde de gri. Schema de culori poate varia in amenajarile romantice, insa toate nuantele folosite vor crea o atmsfera odihnitoare, luminoasa si relaxata.

Culoarile puternice ca rosul sau negrul, nu se resimt ca o necesitate in compozitii, ci apar uneori doar ca accente sau in nuanta mobilierului.

Aparatura electronica si electrocasnica va trebui atent mascata sau incorporata pentru a nu face nota discordanta cu restul amenajarii. Vopseaua lavabila sau gresia lucioasa pot fi inlocuite cu un tapet de matase si, de ce nu?, cu lambriuri, iar pentru podea optati pentru o pardoseala din lemn sau un mozaic montat ce iti va aduce aminte de entuziasmul interbelic.

Pentru amenajarea dormitorului, un spatiu in care intalnim cel mai des acest stil, paturile cu tablii tapitate, in linii curbe, sau paturile din fier, o masuta de toaleta sau o oglinda pe picioare vor aduce o nota romantica indiferent de restul detaliilor.

Spre deosebire de alte poiecte de amenajare interioara, locuinta romantica  are nevoie de timp pentru a se dezvolta si pentru a se definitiva. Acest tip de amenajare colecteaza continuu elemente noi, amintiri si povesti.

Material realizat de Andreea Dicianu