Despre diferenta dintre idealurile arhitecturii si cele ale unei simple “construiri”, faimosul arhitect Le Corbusier, el insusi un maestru al structurilor neobisnuite, afirma: “Folosesti piatra, lemn si ciment si cu aceste materiale construiesti case si palate. Asta e <<construirea>>. Iti pui ingeniozitatea la lucru. Dar, dintr-o data, imi atingi sufletul, ma faci sa ma simt bine. Sunt fericit si spun: <<Uite ceva frumos. Uite arhitectura>>”. Speram ca in randurile de mai jos va veti convinge pe deplin de adevarul spuselor celebrului arhitect, iar cladirile alese in acest scop va vor uimi si incanta totodata.
Palatul Bulelor, Antii Lovag
Aceast neobisnuit obiect de arhitectura cu o suprafata de 1.200 de metri patrati a fost construit de misteriosul arhitect Antti Lovag in orasul Théoule-sur-Mer, pe Coasta de Azur. Cumparata in 1989, inca neterminata, de creatorul de moda Pierre Cardin, resedinta intruchipeaza ideile fundamentale ale lui Lovag, care vede arhitectura “ca pe o forma de joaca – spontana, jucausa, plina de surprize”.
Palatul Bulelor are 10 apartamente, un living room cu o capacitate de 350 de persoane, doua bucatarii si o gradina de 8.500 de metri patrati cu piscine si este in totalitate alcatuit din linii curbe, arhitectul eliminand liniile drepte si colturile ascutite pentru a integra mai bine cladirea in mediul natural. “Fie din motive economice, fie din lipsa de solutii tehnice, fiintele umane s-au limitat la a locui in cuburi pline de fundaturi si unghiuri care ne impiedica miscarile si distrug armonia”, a declarat Lovag, pentru care linia dreapta reprezenta “o agresiune impotriva naturii umane”.
Casa Sticla lui Klein, McBride Charles Ryan
Aceasta locuinta de vacanta este situata pe Peninsula Mornington, la aproximativ o ora si jumatate de Melbourne. Ca punct de plecare, arhitectul si-a imaginat o structura care sa “vorbeasca” despre caracterul jucaus la vacantei, iar ce a inceput ca o constructie asemeni unei spirale sau cochilii s-a transformat intr-o spirala mai complexa, asemeni Sticlei lui Klein. Constructia geometrica are un gat flexibil care se infasoara in sine insusi, dand nastere unei forme care nu are nici interior, nici exterior, are o singura „fata” si este fara margini. Daca ne imaginam ca ii parcurgem suprafata, putem fi deopotriva inauntru si afara, sus si jos. Incercand sa recreeze acest obiect pe post de locuinta, arhitectul a optat pentru un fel de versiune origami a Sticlei lui Klein.
Casa Dom, McBride Charles Ryan
Numiti deja Mesia arhitecturii din Melbourne, cei de la biroul McBride Charles Ryan incearca sa schimbe fata arhitecturii moderne abordand diferit concepte traditionale. Casa Dom este o structura eficienta din punct de vedere energetic alcatuita dintr-un invelis de cupru si acoperis din membrana ce cauciuc. Modelele geometrice se regasesc si la interior, iar apa de ploaie colectata prin intermediul jgheaburilor ascunse sub acoperis este depozitata intr-un rezervor. Consumul de energie este minim, apa menajera fiind incalzita prin intermediul panourilor solare, iar ferestrele cu vitraj dublu functionand ca suprafete izolatoare.
Casa Cochilie, Eduardo Ocampo
Arhitectului Eduardo Ocampo i-au trebuit trei ani sa construiasca Casa Cochilie de pe Insula Femeilor, o constructie pe care si-a imaginat-o in totalitate rotunda – exteriorul, interiorul, ferestrele si baile. Ideea acestei case i-a venit lui Ocampo inca din anul 1967, cand a sosit pe insula pentru a supraveghea constructia hotelului Nabalam si a vazut ca tarmul este plin de cochilii de scoici. Versiunea actuala a locuintei include o zona rotunda de relaxare in sufrageria ingropata, o bucatarie cu o scena marina imprimata intr-o cochilie, o scara in spirala, un dormitor rotund cu pat rotund cu tablie din cochilii, bai cu apa care curge prin cochilii si tablouri cu sirene pictate de fratele lui Ocampo.