Dupa ce au terminat doua proiecte rezidentiale pentru copiii lor, in Pearl Valley Golf Estate (Africa de Sud), proprietarii au planificat sa se mute de la Pretoria la Cape Town, intr-o locuinta pe care au incredintat-o spre amenajare biroului de design sud-african AA Interiors.
Noua casa a familiei este amplasata la De Zalze Winelands, in partea estica a muntilor Stellenbosch, intr-o zona rezidentiala inconjurata de vii si livezi.
Seniorilor familiei le-au placut proiectele de amenajare pe care designerii le-au conceput si implementat in locuintele copiilor lor, asa ca au decis sa le incredinteze si propria lor casa. Ideea care s-a urmarit a fost aceea de a se crea un loc cald, unde toti membrii familiei sa doreasca a se reuni cu drag. In acelasi timp, datorita pozitionarii casei, designerii au intentionat sa sugereze, prin mai multe elemente ale proiectului, ideea de ferma moderna, care inglobeaza elemente glam.
Desi casa se desfasoara pe o suprafata considerabila, mult prea mare pentru numai doua persoane, proprietarii au achizitionat-o fara rezerve; mai mult, au pastrat toate spatiile cu destinatia dormitoare si pe cele pentru divertisment, dat fiind ca au multi nepoti, dar si prieteni carora au tinut sa le asigure tot confortul. Tot pentru confortul oaspetilor, dar si pentru al lor insasi, beneficiarii au solicitat designerilor sa intervina (acolo unde era necesar), astfel incat fiecare zona de locuit sa aiba volum dublu. O alta dorinta a lor a fost amenajarea unei gradini.
Partea din fata a casei gazduieste o zona de lounge&dining, dar si un dormitor cu o baie, privelistea fiind spre terasa de langa piscina, care se deschide catre munti si spectaculoasele pogdorii din imprejurimi. in partea din spate se afla bucataria, zona TV si scara care face legatura cu zona de noapte, organizata la etaj.
Respectand ideea de ferma moderna si pentru a reda cat mai bine stilul de viata al proprietarilor, designerii au conceput o crama futurista, cu un spectaculos perete de sticla, incadrat de o rama din lemn de stejar. Rafturile, tot de sticla, sustin mai mult de 400 de sticle cu vin. Sistemul de refrigerare ascuns asigura o temperatura perfect controlata pentru acestea. Peretele de sticla are si rolul de ecran care asigura comunicarea intre spatiile formale si cele informale ale casei. Focul semineului imbracat in piatra creeaza un efect dramatic prin apropierea lui de piscina exterioara. Apa si focul, doua elemente antagonice, stau aici alaturi simbolizand creatia si viata.
Pentru designul interior s-au folosit, in cea mai mare parte, elemente si culori naturale, care se intrepatrund, punandu-se reciproc in valoare: podele de lemn de stejar, pereti de piatra in nuanta mierii, finisaje negru-carbune si albe. Usile de sticla, globurile din acelasi material ale corpurilor de iluminat si balustrade din sticla, fara rama, asigura un grad sporit de luminozitate a casei.
Combinatia de lumini discrete si indraznete are menirea de a crea factorul “wow”, iar straturile de lumina creeaza diverse stari. In nisele peretilor au fost montate surse care dau o stralucire calda zonelor periferice. Alte surse de lumina au fost folosite pentru a pune in valoare diferite finisaje organice. In dining, un candelabru de cristal (design Martin Doller) “cade” din tavan, o lustra “inel” (design AA Interiors) domina locul de discutii, iar in dormitorul matrimonial retine atentia un candelabru semnat Willow Lamp.
Mobilierul a fost proiectat de Mark Rielly si Sarika Jacobs si realizat de OKHA. Piesele sunt moderne, iar texturile folosite sunt naturale: lemn, piele, tesaturi organice. Pasiunea proprietarilor pentru culoare a impus prezenta printurilor si a nuantelor vibrante.
“Aceasta casa este unica în detalii si calitatea finisajelor si reflecta un mod de viata care este seducator”
Text: Luminita Diculescu; foto: Adam Letch Design: AA Interiors, arh. Mark Rielly&Sarika Jacobs, www.aainteriors.co.za