Situata pe dealurile de la Settignano, cu vedere la orasul Florenta si valea Arno, Vila Gamberaia a fost atestata documentar la 1300, cand era o ferma ce apartinea Manastirii San Martino. Recent, gradina sa a fost declarata “Cea mai frumoasa gradina straina in 2016” de membrii European Boxwood and Topiary Society.
Un secol mai tarziu, proprietatea a fost cumparata de Matteo di Domenico, care a adoptat numele Gamberelli. Doi dintre fiii acestuia, Bernardo si Antonio Rossellino, au fost arhitecti si sculptori renumiti ai vremii.
La inceputul secolului al XVII-lea, Zanobi Lapi, un negustor de textile de lux, bogat si educat, a cumparat vila si a inceput lucrarile de extindere si modernizare. Lui si nepotilor lui li se datoreaza si existenta gradinilor si a sistemului de fantani. Lucrari ample de renovare a intreprins si urmatorul proprietar, marchizul Capponi, in veacul al XVIII-lea, vila Gamberaia fiind apreciata, la momentul respectiv, ca una dintre cele mai frumoase din Florenta. Ea avea mai multe elemente distinctive: doua axe paralele orientate nord-sud marginite de chiparosi, o axa perpendiculara, est-vest, flancata de vegetatie deasa sau paduri de ilex si terasa cu gradina. Statui reprezentand cele patru anotimpuri si urne impresionante impodobeau peretii gradinii.
Urmatoarele interventii de modernizare au avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea si se datoreaza celor doua proprietare de la acea vreme : printesa de origine romana Ecaterina Ghica (nascuta Chesco, sora Reginei Natalia a Serbiei) si baroneasa de origine americana Matilda von Ketteler. Prima dintre ele a proiectat celebrul “parterre d’eau” (realizat intre 1896 si 1898), iar cea de-a doua a imprimat caracterul arhitectural ce poate fi admirat in zilele noastre.
Cea mai neagra perioada a Vilei Gamberaia a fost reprezentata de Cel De-al Doilea Razboi Mondial, cand a fost partial distrusa. Ample lucrari de reconstructie si restaurare au initiat industriasul Marcello Marchi, care a cumparat-o in 1954, dar si fiica acestuia, care a mostenit vila de la tatal sau. O atentie deosebita a fost acordata gradinii, devenita o bijuterie verde. In semn de recunoastere, European Boxwood and Topiary Society a declarat gradina Vilei Gamberaia “Cea mai frumoasa gradina straina 2016”.
Text: Luminita Diculescu; foto: Villa Gamberaia