GRADINI

Villa Rufolo, gradina sufletului

V-o amintiti pe Romy Schneider in mijlocul unei simfonii florale, intruchipand-o pe frumoasa imparateasa Sissi? Daca nu stiati, e momentul sa aflati ca secventele respective au fost filmate in gradina Villei Rufolo, din Ravello-coasta Amalfi (Italia).

Datand din secolul al Xll-lea, gradina poarta numele primului sau proprietar, iar pentru frumusetea ei si pentru linistea pe care o transmite a fost supranumita “Gradina sufletului”. Acesta era locul care-l inspira cel mai mult pe poetul Giovanni Biccaccio, iar compozitorul Richard Wagner, cand a vizitat prima oara acest paradis, a exclamat: “Am gasit gradina lui Klingsor!” Jackie Kennedy a fost fascinata de acest loc, de care se declara indragostita si Hillary Clinton.

Gradina ocupa doua nivele si emana un puternic aer victorian. Vechile ziduri, care se ascund in spatele chiparosilor si al teilor,  conduc catre superba manastire maura, o cladire inchisa de arcade ascutite, pe care se pliaza un rand dublu de logii cu decoratiuni arabe.

Istoria gradinii poate fi impartita in trei zone distincte: faza initiala dateaza din secolul al Xlll-lea, cand a fost construita vila; faza medievala (din care au mai ramas putine marturii) – in aceasta perioada, Boccacio a descris gradina in “Decameronul”; faza romantica, aducandu-l in prim-plan pe scotianul Francis Nevile  Reid (1826-1892), filantrop, botanist si expert in arta antica. Recunoscut ca “genius loci” (spiritul locului), Reid a contribuit la renasterea gradinilor si la inceputul notorietatii vilei.

Atras de climatul bland si de frumusetea împrejurimilor, scotianul a ales Villa Rufolo ca resedinta de vara si a inceput sa planteze in gradina diferite specii exotice. Si pentru ca problema apei era una majora in Ravello, Reid a finantat construirea unui apeduct, prin care se aducea apa dintr-o localitate invecinata, rezolvand, astfel, problema irigarii gradinii. Aceasta a fost imbogatita cu multe specii de plante, autohtone, dar si exotice, in special cu trandafiri, preferatul lui Reid fiind cel din specia „Old Glory”.

In primele decenii ale secolului trecut, gradina s-a confruntat cu o serie de evenimente care i-au stirbit maretia: in timpul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial, fortele britanice au ocupat vila, iar in 1951 a avut loc o furtuna violenta, care a distrus-o partial. Din fericire, dupa acest moment, autoritatile au demarat un amplu program de reabilitare, astfel ca vizitatorii sunt asteptati mereu pentru a se „pierde” printre pinii si chiparosii gradinii, pentru a admira feeria cromatica a florilor, dar si pentru a se bucura de Festivalul Wagner, derulat pe timpul verii, pe terasa suspendata deasupra Marii Tireniene!

Text: Luminita Diculescu; foto: Shutterstock.